Objektif pengurusan pemakanan untuk mengekalkan paras gula pada tahap normal, mengurangkan paras kolesterol dalam darah dan mengelakkan komplikasi diabetes. Ada tiga kumpulan makanan dalam pengurusan pemakanan untuk pesakit.
1. Kumpulan makanan yang perlu dielakkan
• Semua jenis gula: Gula putih, gula perang, gula Melaka, gula batu, madu
• Minuman manis: Minuman berkarbonat, kordial, sirap
• Sapuan: Jem, kaya, marmalad (jem limau)
• Makanan manis: Gula-gula, kuih manis, kek, coklat, ais krim, susu pekat manis, yogurt manis, lassi manis
• Pencuci mulut: Buah dalam tin yang ditambah sirap, agar-agar, jeli
2. Kumpulan makanan yang diambil mengikut sukatan
• Bijirin dan hasil bijirin
• Nasi
• Roti, biskut, kuih yang tidak manis
• Pasta, makaroni, spageti, mi, bihun, kuetiau, laksa
• Capati, roti canai, tosai
• Ubi kentang, ubi kayu, keladi, keledek
• Kekacang
• Susu dan hasil tenusu
• Buah-buahan
3. Kumpulan makanan yang boleh diambil secara bebas
• Semua jenis sayur-sayuran: Bayam, parsli, kailan, kubis, sawi, terung, kacang panjang, tomato, timun dan lain-lain
• Sayur-sayuran berkanji: Lobak merah, lobak putih, labu, boleh diambil mengikut sukatan
• Semua minuman tanpa gula: Teh Cina, air kosong, barli tanpa gula, kopi dan teh tanpa gula
• Rempah-ratus dan herba: Serbuk cili, serbuk kari, kayu manis, bunga cengkih, ketumbar, halia, serai, jintan, lada hitam, asam jawa, kunyit
• Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit dan lemak, tauhu, telur, ikan, ikan bilis
No comments:
Post a Comment